2.9.2015

6 x pääkuvat


Kasandra "Sylvi"
Torstaina kävin ottamassa tallin hevosista pääkuvia, joista ajattelin tehdä pienen kollaasin. Pääkuvien ottaminen vaatii malttia ja hermoja esittäjältä sekä kuvaajalta mitä yleisestikin hevosten kuvaaminen. Hevoselle ei voi antaa poseeraus ohjeita mutta kaikkeen voi vaikuttaa pienillä teoilla. Hyvän kuvan saaminen voi olla sekunnista kiinni. Se pieni hetki, kun hevonen on korvat eteenpäin, ryhdikkäänä paikallaan tietyssä asennossa. Yksi onnistunut kuva on parempi kuin sata huonoa. Olen usein ollut tilanteessa, jossa kuvia on kortilla kaksisataakappaletta, onnistuneita otoksia on kaksi eli kannattaa varata myös aikaa.

Sylvin oikeanpuolimmainen kuva on lähellä omaa ihanne pääkuvaa. Hevosen päämerkki näkyy kokonaan, etuharja on sivulla, korvat ovat edessä, hevonen ja varusteet on siistit (kyllä, nämäkin vaikuttaa kuvaan),  katse on tarkkaavainen sekä tausta on täydellinen. Tämän kuvan saamiseen meni  minuutti, koska Sylvi on luonnon lahjakkuus poseerauksessa. Tamma jää helposti töröttämään paikallaan ja pällistelemään maailman menoa. Helppo asiakas ! Miinukset kuvassa? Hevosen päämerkki on lievästi palanut puhki, jolloin merkin luonnollinen väritys katoaa tasaväriseksi hohtavaksi valkoiseksi.

Kampucio
Ensimmäisenä kiinnitän huomiota taustaan. Kampucion kuvissa takana paistaa punainen mökki mutta en katsonut mökkiä kovin häiritseväksi kuvan taka-alalla, mökki tuo kuvaan itseasiassa kesäisen tunnelman. Pääkuvat pyrin ottamaan kyykistyneenä, koska hevoseen saa tällöin kokoa.  (Esimerkiksi shetlanninponin mittasuhteet vääristyvät seisoaltaan kuvattuna pahemman kerran ja poni näyttää yleensä vielä pienemmältä mitä onkaan ) Kaksi samaa kuvaa vai onko ? Kuvat näyttävät pikavilkaisulta samalta mutta lähemmällä tarkastelulla pään asennossa näkyy pieni muutos. Kuvan ottamishetkellä siirryin pari senttiä sivulle, jolloin pään profiilia sai kuvaan enemmän. (vas. kuva)


Grilis
Lähtökohtaisesti tärkein ajatus kuvissa on hevosen ilme ja olemus. Pirteä, ryhdikäs ja korvat hörössä oleva hevonen on eloisamman näköinen kuin korvat niskassa ja pää maassa oleva kärttyinen yksilö joka näyttää siltä että se olisi kyllästynyt elämäänsä. Hevosen saaminen poseerauskuntoon ja pysymään paikallaan on  haastavin osuus jossa pitää yleensä luovia. Esimerkiksi Grilis kuvissa kaverini lähti pinkomaan hyppien hiekkatietä. Grilis kuvasarjassa on kolme erityyppistä pääkuvaa, joista ihanteellisin olisi mielestäni vasemmanpuolimmainen. Vasemmassa kuvassa värimaailma heittää puhkipalaneen puolelle, joten käyttökuvaksi valittiin oikeanpuolimmainen sivuprofiili. Keskimmäisessä kuvassa hevosen pää ja kaula on eriparia, pää on "irti" kaulasta sekä kaula näyttää massiiviselle. Taustasta muokkaisin takana kellottavan auton pois.



Paikkaa vaihtamalla saa ihmeitä aikaan. Vasemmanpuoleisessa kuvassa ratsastaja  häiritsee kuvaa sekä hevosen kaulassa näkyy massiivinen varjo. Oikeanpuoleisessa kuvassa varjo on selvästi pienempi, hevoseen tuli elävyyttä sekä värimaailma on selkeämpi. Nämäkin kuvat on otettu kyykkyasennosta.



Tässä kuvassa esille valittiin vasemmanpuoleinen kuva. Mielestäni kuva on hyvin lähellä ihanteellista perus pääkuvaa. Miinuksena kuvasta voisi sanoa ohjien kiertäminen sekä takana oleva katulamppu. Suitsien repsottavat nahkapätkät siirrän yleensä poispäin kuvasta. Hevosen värit ovat ehjät ja todelliset eikä hevosessa näy suurempia varjo kohtia. Asento on myös ihanteellinen, pyrin ikuistamaan hevosen päämerkit kuviin. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa päämerkit katoavat. Kuvan hevosella on lievästi kyhmyinen pää, vasemmalla olevassa kuvassa kyhmyä ei huomaa.
 
Brasileiro
Valkoisen ja mustan hevosen kuvaaminen esimerkiksi lumi tai metsämaisemassa on haasteellisinta hommaa värien kannalta. Musta hevonen katoaa mustaksi möykyksi metsätaustaan ja valkoinen hevonen palaa lumimaisemassa puhki. Kimoja kuvatessa pyrin aina hakemaan taustalle jotain kevyttä. Brasileiron kuvissa taustalla on koivu. Koivu pelasti tilanteen ja hevosen värit tulivat kuvaan todellisina. Näistä kuvista parempi vaihtoehto on mielestäni oikeanpuolimmainen kuva, jossa näkyy hevosen päästä sivuprofiili. Nämäkin kuvat on otettu kyykystä, jolloin taustaa sai kuvaan enemmän. Vasemmanpuolimmainen kuva toimisi mielestäni paremmin esimerkiksi ilman riimua  tarhakuvana.
  
Mikä kuvista on teidän lemppari ?

2 kommenttia:

  1. Mun lemppari on ehottomasti tämän toiseksiviimeisen komistuksen vasemmanpuoleilen kuva! Heppa on vaan niin symppiksen näköinen etten kestä <3

    VastaaPoista
  2. Viimeiset kuvat <3

    VastaaPoista