14.4.2014

Sakset vai kampa?

Sakset vai kampa, kas siinäpä mietintää. Siistin sunnuntaina Kekkosen harjaa ja muuta olemusta, joten ajattelin tehdä asiasta postauksen. Olen aina ollut hysteerinen omien hevosteni kohdalla siisteydestä. Yleensä kaikki pitää olla tiptop. Pidän ponien puunaamisesta ja minulla meneekin aikaa ihan hirvittävästi hevosen siistinä pitämiseen saatikka ratsastamaan lähtemiseen, koska kaikki karvat pitää olla suorassa. Tuppaudun herkästi myös siistimään muidenkin hevoset. Itse olen yrittänyt viimeiseen asti nyppiä Kekkosen harjan, koska saksilla saa helposti aivan kammottavaa jälkeä aikaiseksi. Nyppimisessä on myös erilaisia tyylejä, jokainen tekee tavallaan.
 
Lähtökohta
Kekkosen nyppiminen on jo hevosen koon puolesta melko haastavaa. Ensinnäkin, joudun käyttämään penkkiä, jotta yletän nyppimään. Ruuna sietää hommaa yleensä viimeisille metreille, kunnes alkaa pelaamaan laivan upotusta ja jyräämään minua penkiltä alas.
 
 
Nyppimisessä minulla ei ole mitään logiikkaa. Aloitan sieltä sun täältä ja nypin siitä mistä tarvitsee.  Käytän yleensä metallista, kahvallista kampaa, esim tälläistä.  Aluksi siis kampaan harjan sille puolelle minne se parhaiten kääntyy. Seuraavaksi aloitan nyppimisen ja otan harjan latva osasta ohuen tupsun napakasti sormieni väliin.
 
Seuraavaksi kammalla vedetään ylimääräiset jouhet pois ylöspäin tupeeraamalla. Käytännössä ylimääräiset jouhet tupeerataan myttyyn harjan juureen. Vedot toistetaan niin useasti kunnes käteesi jää vain ohut tupsu jouhia.

Käteen jäävä ohut jouhitupsu kiepautetaan kamman ympärille. Itse käännän hieman kamman piikkejä itseeni päin. Vedon on oltava napakka ja nopea, jotta jouhet lähtevät siististi.

Seuraavaksi harja kammataan taas suoraksi, jolloin uusi ylimääräinen nypittävä osa löytyy paremmin. Hommaa jatketaan niin kauan kun harja on halutussa pituudessa. Samasta kohtaa ei kannata nyppiä montaa kertaa, jotta säästytään lovilta. Mitä pienemmissä osissa harja nypitään, sen todennäköisemmin saat myös hyvän tuloksen.

 
Itse en osaa nyppiä järjestelmällisesti, joten tein pikaisen demonstraation, jossa näkee selvästi mitä kohtaa itse lähtisin nyppimään.
 

Lopuksi vielä ennen- ja jälkeen kuva viimeisimmästä asiakkaastani. Tämän tamman kanssa aikaa ei mennyt kuin vajaa kaksikymmentä minuuttia.

5 kommenttia:

  1. Itse olen liian laiska nyppimiseen, niin sakset naputtaa nips naps :)

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus, tästä oli apua!

    VastaaPoista
  3. Hei, kiitos hyvästä postauksesta. :)
    Leikkasin vastikään suomenhevoselta pitkän harja lyhyeksi ja nyt olis sellanen tilanne, että harja on aivan pakko nyppiä, kun sojottaa pystyssä vaikka mihin ilmansuuntaan. En ole nyppinyt aiemmin, joten tästä postauksesta on suuri apu. Nyt tuli vaan mieleen, että mietn nypin, kun harja jaakaantuu molemmin puolin kaulaa? Käännänkö vaan nyppimisen ajaksi yhdelle puolelle ja nypin ja annan harjan sitten asettua mihin asettuu? Vai miten sinä lähtisit sellaista harjaa nypimään. Kiitos vinkeistä.
    T: Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu että apua löytyi ! :)
      Kerron millätavalla itse lähtisin tekemään. Ensinnäkin jos harja on leikattu suoraan -just eikä melkein- millilleen sen pituiseksi mitä sen halutaan olevan niin kasvattaisin siihen ensiksi hieman pituutta koska nyppiminen lyhentää sekä ohentaa harjaa joka tapauksessa. On myös helpompi aloittaa nyppimisen harjoittelu hieman pidemmällä versiolla. Harjoitus tekee mestarin ! Harja nypitään aina siltä puolelta minne se enemmän kääntyy. Nypitään siis kokoajan samalla puolella pysyen ! Jos tukka on oikeasti jokapuolelle rehottava katastrofi niin jotkut ovat käyttäneet ensiksi taivutuslettejä, jolloin harjan saisi pysymään samalla puolella.

      Jos pollesi harja on ok pituinen ja paksu niin huoletta lähtisin harjoittelemaan. Itse aloitan etenemisen virallisesti säästä kohti korvia. Aloita pienillä osioilla ja napakoilla nyppäsyillä, erilaisia kamman asentoja kannattaa myös kokeilla vedon yhteydessä. Tatsi löytyy yleensä aika äkkiä. Nypitty harja on siisti ja helppo pitää tietyssä pituudessa kun homman handlaa. Tsemppiä harjoituksiin, siitä se lähtee ! :)

      Poista
  4. Kiitos vinkeistä, tästä oli tosi iso apu. :)
    T: Kirsi

    VastaaPoista