17.4.2016

Kuvauskauden startit !

 
 
Jipii, kuvauskausi korkattu rytinällä! Kirjoittelin aikaisemmin, että tavoitteena oli käydä valokuvaamassa ainakin yksissä raveissa. Viikko sitten lauantaina ilma vaikutti aurinkoiselle ja päätin suunnata autoni keulan kohti Kuopion sorsasaloa. Sorsasalossa oli toto76 ja savo-ajot. Paikalle saapuessamme huomattiin hyvin nopeasti, että väkeä riitti.
 
Täytyy myöntää, että ravihevosten kuvaaminen kilpailutilanteessa on täysin erilaista verrattuna  ratsukuvien kuvaamiseen. Kamerakäteni oli selkeästi ruosteessa. Oli haastavaa saada asetuksia kohdalleen ja loppupeleissä turvauduin osaksi automaattiinkin. Ohi pyyhältävien hevosten tallentaminen kameraan niin, että jalka-asennot on hyvät oli suhteellisen haastavaa. Esittelyistä sai ihan  hyviä kuvia, mutta itse kilpatilanteesta ei.
 
 
Säätöjä tuli kokeiltua enemmän kuin ikinä ja en saanut selkoa mikä asetus toimii. Syveen tai saveen - tuloksen näkee kotona. Kotona kuvia selaillessani huomasin, että julkaisukelpoista materiaalia olikin yllättävän paljon. Tästä innostuneena löysin itseni selailemasta ravimaailman tapahtumakalenteria. Kuvat löydät tästä..

13.4.2016

Odotettu paketti Back on Trackiltä

http://old.backontrack.com/fi
 
Pari viikkoa takaperin minulle tuli ilmoitus saapuneesta paketista. Paketista paljastui Back on Trackin irrotettavilla tyynyillä oleva lapasuojus hevoselle sekä minulle per4mance polvisuoja. Back on Track on varmasti monelle entuudestaan tuttu ja tuotteilla on ollut todella hyviä tuloksia ennaltaehkäisevästi ja hoidon yhteydessä. Back on Trackin tuotekirjo on laaja. Tuotteita löytyy niin hevosille, koirille kuin ihmisillekin. Tutkiskeltuani Back on Trackin sivuja, suosittelijoista löytyy niin farmaseutteja, ratsastajia, apteekkareita kuin koiraihmisiäkin. Kuten aikaisemmassa julkaisussani taisinkin jo mainita, itseltäni löytyy aikaisempaa positiivista kokemusta ainoastaan hevostuotteista (tallisuojista sekä selänlämmittäjästä). Lapasuoja ja polvisuoja ovat minulle uusia tuotteita.

Back on Trackin sivuilta poimittua ;
Ainutlaatuinen tekstiilimme Welltex on sulautettua keramiikkaa sisältävä kangas, joka kiihdyttää verenkiertoa ja parantaa terveyttä. Welltex-kangas on meidän "salaisuutemme". Kangas, joka heijastaa kehon omaa lämpöä takaisin tekemällä Back on Track:sta ainutlaatuisen.

Polvisuoja Per4mance on kätevä ja yksinkertainen urheilusuoja neljäänsuuntaan joustavalla kankaalla, joka antaa sinulle vapauden liikkua mukavasti, ilman suojan valumista. Suoja on ihanteellinen käyttää yöllä tai istuvien housujen kanssa, esim. ratsastushousujen alla.

Polvisuoja oli itselleni miellyttävä kokemus, koska minulla on vanhaa vaivaa molemmissa polvissa. Polvissani on rustovikaa, jonka huomaan esimerkiksi rappuja noustessa tai kovemmassa treenissä. Polveni saattavat turvota ja välillä on havaittavissa pahempaa jomotusta myös paikallaan ollessaan. Vasen polveni on huonommassa kunnossa ja tällä hetkellä se onkin vaivannut enemmän kuin aikaisemmin talvella tulleen kaatumisen johdosta. 

Kangas on joustavaa sekä mukautuvaa

Silikoni reunus
Käteen polvisuoja on mukavan joustavaa materiaalia ja muotoilu on myös hyvä. Yläosassa on silikoni reunus, joka pitää polvisuojan kätevästi paikoillaan ja kokoja löytyy varmasti jokaiselle. Aloitin tuotteen testaamisen ohjeiden mukaisesti vasempaan polveeni. Mukavasti sohvalla elokuvaa katsoen pidin ensimmäisen kerran polvisuojaa reilun tunnin verran. Yllättävän nopeasti huomasin lämpötila eron. Jatkoin käyttöä ohjeiden mukaisesti ja olen pitänyt polvisuojaa lähinnä yöllä. Huomasin, että polveni oli vetreämpi, kiristävä tunne katosi sekä pistävä satunnainen kipu lieventyi. Polvistani sai hyvä vertailu kohteen. Back on Track suojan kanssa vasen polvi oli joustava ja vetreä. Oikea polvi, jossa suojaa ei ollut, oli kireä. Jos polvisuojaa aikoo käyttää urheillessa niin suosittelen ottamaan yhden koon pienemmän, polvisuoja on reilua kokoa sekä joustavaa. Tuotteesta jäi positiivinen kuva ja aion käyttää tuotetta jatkossakin.
 
 
Hevosten Back on Track-lapasuojusta oli mielenkiintoista kokeilla juuri Sylville. Hevosessa olevista arvista päätellen olemme epäilleet, että Sylvillä on taustalla jokin isompi tapaturma. Hevosesta löytyy tikkien jälkiä sieltä sun täältä ja toinen vuohiskuoppa on kurottu ompeleella uuteen uskoon. Tarpeelliseksi suojuksen tekee se, että hevosella on vasemmassa lavassa lihasvaurio, jossa näkyy  selkeästi myös tikkien jäljet. Olemme huomanneet, että hevosen vasenpuoli on ollut hieman heikompi. Hevonen vertyy vasemmalta huonommin ja liikkeet ovat hieman kankeammat. Epäilen myös, että vasemmalla puolella voi olla 'hermokiristyksiä'.
 
 
 
Talliloimi istui lapasuojuksen kanssa paljon väljemmin.

Uusi ainutlaatuinen Back on Track lapasuoja on loistava tuote lisäämään verenkiertoa lapojen alueelle, ainutlaatuisen Welltex-kankaamme vuoksi. Tässä suojassa on ihonmyötäinen muotoilu, joka peittää rintalihakset, trapezius-lihakset sään molemmilta puolilta sekä olkavarren lihakset. Back on Track lapasuojalla voidaan ennaltaehkäistä lihasrevähdyksiä, jotka ovat hyvin yleisiä vammoja hevosilla ja joiden paranemisaika voi olla usein hyvinkin pitkä. Lapasuoja sopii myös käytettäväksi olkapäävammasta toipuville hevosille ja yleiseen hevosen hyvinvointiin.

Lapasuojan materiaali on pehmeää ja joustavaa. Lapasuojus ehkäisee myös loimen aiheuttamia hiertymiä. Erilaisen Back on Trackin lapasuojuksesta tekee se, että suojuksessa on tyynyt jotka siirtävät etuosasta painetta pois. Tyynyjä on kolme ja ne ovat myös irroitettavat, kätevää ! Istuvuudeltaan suoja on hyvä. Kokoja oli valittavissa 125-165cm, Sylvillä on käytössä 155cm kokoinen Back on Track lapasuojus.

Lavan liikkuvuutta back on track lapasuojan käytön jälkeen..
Aloitimme lapasuojan käytön lyhyellä ajalla. Käytimme suojusta aluksi kahden-kolmen tunnin ajan josta siirryimme pitämään suojusta yön ylitse.  Lapasuojan hyödyn huomasimme itseasiassa jo ensimmäisinä päivinä. Yleensä vapaapäivien jälkeen Sylvi on ollut etuosastaan jäykkä ja jumissa lapojen kohdalta. Back on Track lapasuojan käytön jälkeen hevosen lavat ovat olleet liikkuvammat. Huonompi vasenpuoli liikkui myös mielestäni paremmin. Lapasuojus tulee meille aktiiviseen käyttöön jatkossakin ja ajattelimme hyödyntää sitä varsinkin valmennus sekä kilpailureissuilla kuljetuksessa. Ainoa asia mitä jäin tottumuksesta lapasuojukselta kaipaamaan on etujalkojen välistä menevä kaistale, joka pitää etuosan paikoillaan.  
 

 


4.4.2016

Maneesin kammotuksia..



Päätettiin järkyttää Sylvin mieltä ja käyttää tammaa pääsiäisen aikaan uudessa paikassa maneesilla. Kenttä oli peilijäässä pidemmän aikaa, joka tarkoitti sitä, että kehnolla liikunnalla oltiin! Aamu alkoi kuitenkin tallinpitäjän soitolla, takakenkä oli puoliksi irronnut. Kenkä saatiin irti ja tuumailtiin, että eipä olisi onnistunut noin helposti vuosi takaperin. Sylvihän oli hieman hankala kengittää tullessaan ja sitä kengitettiin aluksi useamman kerran domon avustuksella.

Hevonen liikkui kuitenkin hyvin ilman kenkääkin ja päädyttiin, että lähdetään kuitenkin käymään hallilla. Paikalle päästyämme purettiin kopista hevonen, jonka silmät oli kuin leipälautaset tajuttuaan ettemme olleetkaan lähitallin, jo tutuksi tulleessa pihapiirissä. Hyvää harjoittelua vaikka tuumailtiinkin, että kisoissa otetaan kyllä aina päiväkarsina jos vaan hyvinkin mahdollista. Hevonen oli niin ihmeissään ja tohkeissaan, ettei paikallaan pysymisestä tullut yhtikäs mitään. Kokemusta, kokemusta, kotiin ei auta jäädä.
 

Pakka levisi siinä vaiheessa kun saavuttiin maneesiin sisälle ja iskettiin  perässä ovet kiinni. Mainokset seinillä, isompi peili, ikkunasta kajastava auringonvalo sai Sylvin herneet liikkumaan nopeammin kuin uskoikaan. Harmittaa etten saanut videota hevosen juoksutuksesta, koska siinä jos missä näkyi se kauhusta kankea Prinsessa, joka oli viety pakolla naapuri valtakunnan kakku kekkereille. Voimaahan hevosesta jo löytyy, liinanpäässä oli pikemminkin vermon 75-lähdöstä varastettu hyväaikainen juoksija. Ravissa polvet nousi kattoon ja tamma esitti liikkeiden laajuuttaan.
 
 

Prinsessa meloni nenässä -valtakuntaan tuli rauha ja päästiin vihdoin itse treeniin. Jännittyessään Sylvi käy todella vahvaksi kädelle ja tamma pitää, kannattaa pitää kahden ohjan välissä suhteellisen tiiviisti ellet halua kekkaloida sivuttaista slaidia pitkin pitäjää. Pitää kyllä nostaa peukku ylös Mariannelle, koska sai nyrpähtäneen ratsunsa hyvin aisoihin ja meno näytti maasta katsottuna mainiolle. Loppuajasta, hevonen alkoi keskittyä ja tuli lopuksi avuille.

Marianne teki siirtymisiä, ravilisäyksiä ja lopuksi kokeiltiin vähän uuttakin asiaa eli laukanvaihtoja sekä vastalaukkaa. Aikaisemmin ravilisäyksissä hevonen on lähtenyt heti laukalle ja raja on ollut todella häilyvä. Rajaa on pikkuhiljaa siirretty eteenpäin. Nyt hevosesta lähtikin jo lisäyksen alkuja ilman salamannopeita rikkoja. Toki voimaa tarvitaan ja tiedän, että hevonen pystyy paljon parempaan. Pikkuhiljaa hyvä tulee eikä liikaa kannata yrittää kerralla. Laukanvaihdoista hevonen heräsi henkiin ja alkoi innostumaan. Lopuksi kokeiltiin myös pätkä vastalaukkaa. Hyvä Syltterö, alat oppia !
 

1.4.2016

Laiska käyttäjä, laiska suljin..

 
Katsoessani 2015 vuoden kuvasatoa valtava pettymys riipaisi sydäntäni. Yhdeksän kansiota ! Mitä ihmettä, onko laiskuus vienyt voiton vai onko tapahtumista ollut muka puutetta ? Epäilen ensimmäistä vaihtoehtoa. Olen suorastaan laiminlyönyt valokuvausta. Hyi minua, laiska sulkimenkäyttäjä, Nikonihan suorastaan homehtuu. Tästä ärsyyntyneenä päivitin 2016 vuoden kuvauskalenterin uuteen uskoon ja lykkäsin listaan mahdollista ja mahdotonta. Hallikilpailuja sekä vesisadetta vältän sitkeästi ja ne ovat edelleen ulkona mukavuusalueeltani.

Tänä vuonna vuoden parhain kuvauspaikka jää valitettavasti pois kalenterista. Iisalmessa, kotitallilla ei tänä vuonna nimittäin järjestetä 3-tason este- ja koulukilpailuja. Harmittaa! Kyseiset kilpailut ovat olleet minulle ja Mintulle melkoinen perinne. Onneksi sentään Kiuruvedellä sekä Kuopiossa valinnanvaraa riittää.


Tutut kuvauspaikat ovat helppoja, koska tiedät paikat entuudestaan. Mistä kuvia saa ja ennen kaikkea mistä niitä kannattaa ottaa. Uudet paikat ovat lähinnä arpapeliä ellet tutustu hyvin kohteeseen ennakkoon. Uusissa kuvauskohteissa mietityttää lähinnä se, että onko kentän läheisyydessä kuvauspaikkaa, onko taustat millaiset, mistä valo tulee ja tärkeimpänä mistä valokuvia saa ottaa. Katastrofi kuvauspaikat löytyvät yleensä katsomosta, josta isoimmillekin hevosille saat hienon töppöjalka-efektin yläviistosta otettuna. Toki uudet paikat myös rikastuttavat kokemuksina ja hankalissakin kohteissa voi yleensä soveltaa.

Tavoitteena on käydä valokuvaamassa ainakin yhdet ravit ja käydä Mintun kanssa heittämässä jonkunlainen road trippi valokuvauksen tiimoilta. Road trippiä onkin suunniteltu samalla tavalla kuin sitä kuuluisaa retkijakkaraa. Minttu tosin hankki jo sellaisen viime kesänä, minä en. Kuvauskautta tavoitteellisesti odotellen..