6.2.2016

Talven riemuja

 
Meillä treenikauteen kuuluu ratsastuksen sekä muun toiminnan lisäksi myös irtojuoksutusta. Säännöllisin väliajoin Sylvi pääsee irrottelemaan kentälle tai maneesiin. Ensimmäisellä kerralla juoksutin hevosen ensiksi liinassa ja sen jälkeen laskin irti maneesiin. Ensimmäisillä kerroilla tamma kasvatti siivet ja lähti lentoon kuin pegasos. Käytännössä istuin maneesin laidalla ja katsoin  kun hevonen menee  tukka putkella ympäri maneesia pukkeja heittäen. Tällä hetkellä homma on jo niin tuttua, että tammaa saa välillä hoputtaa liikkeelle. Pahempi riehuminen on jäänyt taakse ja irtojuoksutuksessa voi tehdä jo töitäkin.
 
 
Tästä tulikin mieleen Hoffman (Heikki hevoinen) eli yksi edellisistä hevosistani. Ruuna toimi niin kuuliaisesti, että pystyin huutamaan maneesin yläkerran oven suusta hevoselle askellajeja ja rupattelemaan samalla kaverini kanssa. Ruuna toimi kuin kello ! Mahtavan helppoa liikutusta omistajan laiskuuden sattuessa kohdalle. Kyseinen ruunahan hyppäsi myös maneesissa olevia esteitä yksinään silloin kuin halusi. Taisi olla vinkki siitä, että itse hyppäsin kyseisellä hevosella aivan liian vähän.

Viimeisimpänä irtojuoksutuspäivänä meillä oli tehtävänä pukittelun jälkeen kahdeksikko ja siirtymiset. Olen pyrkinyt siihen, että hevoset reagoisivat käskyihin yhtälailla selästä kuin maastakin. Sylvi on alkanut hoksata hommaa sen verran, että suunnanmuutos kahdeksikko sekä ravi-laukka siirtymiset onnistuivat kuin ammattilaiselta. Myös tempoa saa muunneltua jo melko hyvin. Hankalinta tämän hevosen kohdalla on selkeästi käynnissä, koska hevonen haluaisi tulla heti luokse kun pyydät hevosen käyntiin.
 
 
Mitä hyötyä on irtojuoksuttamisesta ? Mielestäni irtojuoksutus on terapiaa hevoselle. Hevonen saa toteuttaa itseään vapaasti ja purkaa energiaa ilman, että ihminen on selässä. Sylvi esimerkiksi vetristelee paikkojaan aina irtojuoksutuksessa ja vetää sellaisia pukkeja, että en tahtoisi olevan niissä kyydissä. Irtojuoksutus tuo myös vaihtelua arkiliikuntaan. Käytän irtojuoksutusta esimerkiksi liina työskentelyn loppuverryttelynä, sivuohjia käyttäen tai ilman.
 
 
Irtojuoksutuksessa on myös vaaransa, pari kauhuskenaariota olen kuullut ja nähnytkin. Kyseinen 'liikuntamuoto' jakaa mielipiteitä. Tästä syystä en irtojuoksutusta kuitenkaan pois jättäisi, koska samalla tavalla hevonen voi katkaista jalkansa niin  ulkoillessa tarhassa, ratsastajan kanssa tai tallissa ollessaan jos huono tuuri käy kohdalle. Nämä kuvat on otettu edelliseltä irtojuoksutus kerralta. Kevennyksenä Sylvin näyte pukittelusta.
 
 
 
 
 Irtojuoksutatteko te hevosia?

11 kommenttia:

  1. Kauniin talvisia kuvia. Me irtojuoksutetaan poneja kerran viikossa.

    VastaaPoista
  2. Aivan kamalia yhdyssanavirheitä, koita tsempata niissä - yksinkertaisia, jotka peruskoululaisenkin pitäisi osata. Mutta hienoja kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Heikko kohta, valitettavasti. Kaikkea ei voi handlata. :) ..Ja kiitos kommentista !

      Poista
  3. Hienoja kuvia! Itse oon kans irtojuoksutuksen kannattaja nimenomaan, koska hevonen saa toteuttaa siinä itseään. Hyvää terapiaa nimenomaan!

    Tosin kaikkia heppoja tää ei niin inspaa, yks entinen hoitohevonen ei todellakaan perustanu tästä. Sai itse enemmän liikuntaa sen perässä juostessa.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ! :)
      Joo, totta tuokin. Jotkut ei vaan käsitä yhtään ja saa itsekin hikihatussa hiihtää perässä :D

      Poista
  4. Todellakin irtojuoksutan, välillä kahtakin kerralla kun ovat tottuneet yhdessä menemään ja osaavat toisiaan varoa. Meidän tamma on edelleen tuollainen, että kun vapaaksi pääsee juoksee kunnes käsketään lopettamaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mekin on joskus juoksutettu kahta. Ei hullumpaa hommaa. :)

      Poista
  5. Mä niin tykkään tästä Sylvistä! Tosi kivan näköinen heppa :)

    Meillä on myös irtojuoksutus nuoren jokaviikkoisessa ohjelmassa. Parasta on kun saa pojan bestisponin mukaan, silloin on vauhtia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anniina ! Sylvihän on melko mielenkiintoinen persoona. Ei turhaan Rinsessaksi kutsuta.:D Kyllä, monipuolisuus on kyllä kaiken a ja o mielestäni.

      Poista
  6. Ihana päämerkki. Pallo jäänyt värittämättä :)

    VastaaPoista