23.2.2015

Minne on kadonnut maalaisjärki ja tavalliset hevoset ? - mielipidepostaus



Aihealueena on siis ensimmäinen mielipidepostaus, joka varmasti herättää tuntemuksia hyvässä kuin pahassa. Tämä kirjoitus sisältää puhtaasti minun mielipidettäni, jokainen tekee asiat kuitenkin tyylillään. Kysymys kuuluu. Minne ihmisiltä on kadonnut maalaisjärki sekä markkinoiden tavalliset hevoset ? Aihe on ollut kovasti puheenaiheena ystäväni kanssa kun ajankohtaiseksi tuli sopivan hevosen etsiminen.
 
Iso kysymysmerkki kasvoi suuruuttaan kolutessani myytäviä hevosia, joista joka toisen kohdalla luki ei sovellu aloittelijoille, omalla tavallaan hankala, menee paniikkiin, vain osaavalle ratsastajalle, ei sovellu kouluratsuksi, hätäinen luonne jne. Missä on ne tavalliset hevoset, jonka selkään voit laittaa aloittelijan kuin osaavammankin ?!  Hevoset, jotka sietää perusratsastusta ? Onko hevonen hankala vain kyseisen ihmisen kanssa ?
 
 
Nykyään ihmiset jättävät ns. hankalat mutta monipuolisuutta ajavat asiat hevostensa kanssa usein tekemättä.  Asiat saattavat vaatia aikaa ja taitoa, jota ei kirjoista lukemalla opi.  Yleisesti hevosten kanssa tekemistä tai omistajuutta ei kannata opetella kirjoista. Maalaisjärjellä toimintaa- opustakaan harvemmin löytää. Tekemällä oppii. 

Hevonen on omistajan mielestä hankala tai tyypillisesti vastauksena on, ettei sillä voi asiaa x tehdä. Itse toitotan henkeen ja vereen monipuolisuutta ja mottona onkin ollut iät ja ajat -monipuolisuus ja johtajuus ennen kaikkea-. Karkeana esimerkkinä 10-vuotias hevonen, jolla ei voi mennä ilman satulaa koska kyseistä asiaa ei olla ikinä tehty. Totta, uusi asia saattaa vaikuttaa alussa oudolta tai haastavalta tehtävältä, mutta miksi jättää asia siltikin tekemättä tai kokeilematta, jolloin hevoseen saisi jälleen sitä uutta siedätyshoitoa sekä monipuolisuutta. Esimerkki 2: "Ei sitä voi juoksuttaa liinassa, se riehuu aivan liikaa ja katoaa paikalta." Totta, varmasti riehuu ensimmäisellä sekä toisellakin kerralla. Mitä enemmän teet, sen helpommaksi asia yleensä tulee. Maalaisjärki mukaan, tottakai hevonen reagoi asioihin mitä ihmiset eivät niiden kanssa tee.

 
 
Tekeekö ihmiset ongelmat itse, koska päässä soi sama laulu, ei tämän kanssa voi sitä tehdä jolloin asiat jää myös tekemättä? Ajatusmaailma : Jos hevonen tekee asiasta x hankalan (ensimmäisen)kerran, se on todennäköisesti hankala ajatus koko loppuelämän.
 
Itse arvostan hevosessa selväpäisyyttä sekä monipuolisuutta. Itselläni on pyrkimys, ettei asioista kannata tehdä ongelmaa. Pyrin opettamaan hevosen sietämään periaatteessa -mitä kummallisempia asioita sen parempi-. Voin esimerkiksi ottaa hevosen tarhasta ja hypätä kyytiin ilman satulaa, voin jättää hevosen pesukarsinaan ja todeta odota siinä jos käyn hakemassa vaikkapa hanskat tai käydä hakemassa sen hevosen kanssa autosta ne hanskat. Voin myös kiivetä hevoseni selkään penkin päältä, aidalta tai voin käyttää vaikka rämiseviä tikapuita apuna jos tarve sitä vaatii. Tuloksena haen helppoa, simppeliä hevosta, jonka kanssa voit tehdä asioita sen kummemmin stressaamatta ja tekemättä asioista ongelmia. Oli kyseessä 3-vuotias nuorukainen tai se 10-vuotias kilpahevonen.
 
 
Olen suosinut monipuolisuutta hevosteni kohdalla myös ratsastajissa. Yksikään hevoseni ei ole pelkästään minun ratsastuksen alla. Esimerkiksi Kekkosen kohdalla kyytiin tulee välillä osaavampaa kuin osaamattomampaa juuri siksi, että hevonen oppii erilaisiin apuihin, jolloin hevoselle ei tule myöskään kriisiä siitä minkä tyyppinen ratsastaja selkään on laitettu. Tunnustaa, että nykypäivänä liian moni hevonen liikkuu vain omistajansa alla, jolloin ratsastajan vaihtuessa esimerkiksi kokemattomampaan tuloksena voi olla juuri se ei haettu kriisi. Toki tiedostettavaa on se, että hevosia on monenlaisia ja jokaisen selkään ei yksinkertaisesti voi ihan ketä vaan laittaa eikä myöskään sitä kaikkea toitotettavaa monipuolisuutta tehdä. Kilpaestehevosesta ei vikellyshevosta yhdessä yössä todennäköisesti saa. Simppelisti ajatuksena on se, että mitä enemmän asioita teet, sen helpompia ne ovat yleensä jatkossa.
 
 
Ei kai se opi, jos ei kokeile, tee ja harjoittele. Ongelmia olisi huomattavasti vähemmän jos ihmiset tekisivät asioita yksinkertaisesti maalaisjärjen kautta. Onko tässä syy miksi yleiset, fiksut perushevoset ovat kannon alla?

Onko maalaisjärjenkäyttö nykypäivänä vaarallista vai katoava luonnonvara?

25 kommenttia:

  1. Hyviä ajatuksia! Olen ajatellut monesti samaa, minne asiat ovat menossa hevosten kanssa. Hevoset elää käärittynä pumpuliin ja jos jotain sattuu niin ollaan hätää kärsimässä eikä osata reagoida.

    VastaaPoista
  2. Sama linja ja ajatukset.

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvin kirjoitettu! Täyttä asiaa! Itse katselen myös fbssä myynti-ilmoituksia, ja todella monessa on jotain että ei sovellu aloittelijoille, saattaa olla hankala joten ei lapsille ym. Joo onhan niitäkin hevosia jotka ei todellakaan sovi aloittelijoille tai lapsille mutta kun melkein jokaisessa ilmoituksessa lukee jotain tuollaista, niin mistä sellaisen järkevän hevosen sitten löytää ekaksi ponini jollekin lapselle. Just eilen näin ilmoituksen ponista, joka on myynnissä. Ollut jollakin tytöllä ekana ponini, kisannut seura/alue tasoa mutta nyt kun myytiin niin sanottiin ettei sovi ekaksi poniksi. Miksi? No sitä ei tiedä muut kun hevosen myyjä...

    http://ratsastuskouluoppilaantarinat.blogapot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Totta ! Useasti ongelmat ovat ihmisestä lähtöisin olevia, usein ongelma on myös suurempi ihmiselle kuin itse eläimelle. Toki pitää muistaa että tapauksia on monenlaisia, ihmisiä sekä eläimiä.

      Poista
  4. Aikalailla täyttä asiaa! :)

    VastaaPoista
  5. Maalaisjärki on juuri se katoava taito !!

    VastaaPoista
  6. Mä luulen että just siksi, että hevosia käsittelee tyypit jotka etsii niitä oikoteitä ja pikaratkaisuja, ja joilla ei ole edes kiinnostusta tehdä hevosen kanssa asioita kuin selästä käsin, ne on sitä, tätä ja tota. Joko siksi että käsittely on ollut osaamatonta ja epävarmaa, joten hevosella on huonoja kokemuksia normaaleistakin asioista kun asiat on esitetty hevoselle väärin tai yllätytty hevosen reaktiosta, tai siksi että osaamattomuuttaan annetaan hevosen päättää koska tehdään ja mitä, ja palkitaan pukittelusta, ryöstämisestä ym possuilusta lopettamalla kun itseä pelottaa liikaa tai putoaa jatkuvasti. Myös peruskoulutuksessa ja -ratsastuksessa oiotaan nykyään kauheasti, koska esteitä on kiva hypätä, vaihdetaan kuolainta kovempaan kun hevonen ei pysy käsissä, eikä ratsasteta apuja läpi sileällä ensin. Tai sit ratsastellaan just nimenomaan sitä sileää, eikä mennä kunnolla koulua. Mullekin on sanottu yhdestä ponista, kun sanoin että muuten tosi kiva poni mutta vaatis vähän kouluratsastusta, että se on esteponi, ei sillä tarvitse mennä koulua, sillä mennään vaan vähän sileää. Nimenomaan maalaisjärjen häviäminen ja uusavuttomuuden kasvu on syynä siihen ettei edes viitsitä ottaa selvää asioista, vaikka tietoa on koko ajan enemmän ja enemmän ja entistä helpommin saatavilla internetin myötä.

    Huh, tulipa paasaus :D Mutta tätä ollaan myös mietitty, että moni hevonen ei todella ole se vaikea/hankala, kunhan sen käsittely on vaan johdonmukaista. Ikävä kyllä nykyään tahdotaan luovuttaa kaikessa, jos ei heti onnistu. Toinen syy tähän on se, että hevosia hankitaan nykyään paljon kevyemmin perustein ja taidoin, mutta jos nyt aloitan siitä, tähän ei tule loppua ollenkaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, juuri näin. Nykyään kaikki tieto imetään netistä ja kirjoista. Mitä ihmettä ?! Ehkä tässäkin se syy maalaisjärjen katoamiseen, koska kaikki tietohan etsitään kotoa käsin ei realistisesti kysymällä, tekemällä ja sitä kautta oppimalla.

      Poista
  7. Mua on naurattanut, kun kaverini osti kansallista kisaavan esteruunan viime kesänä. Myyjä vannotti hevosen pelkäävän suokkeja, vettä kun sataa, se pitää viedä heti sisälle kun muuten rupee humppaamaan. laitumelle ei saanut laittaa kun riehuu...

    Kertaakaan ruuna ei ole suokkeja vierastanut, laidunsi viime kesän suokin kanssa. Yötä päivää oli laitumella, satoi tai paistoi ja oli niin onnellinen kun sai juosta ja leikkiä kavereiden kanssa. Ekana ukkosmyräkkänä oli kuunnellut, mutta eipä tuo sitten siitä ollut enään moksiskaan. :D Ihmiset kasvattavat hevosensa pumpulissa, ne on raivostuttavia käsitellä, kun elämää suurempi kriisi muodostuu aitalangoista jotka oli edellisenä päivänä eritavalla maassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä. Ihme asioista kehitetään ongelma. Ehkä näissä tapauksissa suurin ongelman aiheuttaja on itse hevosen käsittelijä. Tätä juuri tarkoitan, asia joka koetaan hankalaksi siitä kehitetään kriisi joka on todennäköisesti enemmän ihmisen päässä kuin eläimen.

      Poista
  8. Pakko kommentoida. Samalla kannalla, hyvä teksti!

    VastaaPoista
  9. Välillä olen huolissani siitä, että pitäisi saada tehdä vain niitä ns. hienoja asioita. Hypätä korkeita, ratsastaa piffeja ja paffeja, pysäyttää mahdollisimman pitkät liukujäljet jättäen, viilettää niin että tukka päästä lähtee. Perusasiat niin hoito- kuin ratsastustilanteissa jää retuperälle.

    Meillä oli yksi mielettömän taitava kurssittaja pitämässä kurssia lähinnä maasta käsin. Eräs tuttu sanoi ettei ilennyt tulla omalla hevosella, kun se ei ole "esityskunnossa". Kuitenkin hän hyvin arvostelevaan sävyyn moitti miten perusasioita vain kurssilla tehtiin. Huom! Kyseessä oli peruskäsittelyn kurssi. Tästä häkeltyneenä en osannut sanoa silloin mitään. Jälkikäteen ajateltuna hyvin ristiriitaista. Hän ei voinut tulla hevosensa kanssa, koska se häseltää ja kurssi oli pettymys vaikka sieltä olisi saanut juuri ne tarvittavat neuvot saadakseen se hevosestaan mallikansalaisen. Moni häslä oli kuin eri hevonen jo seuraavana päivänä ja ne joilla ei varsinaisia ongelmakohtia ollut saivat kuitenkin paljon syvennettyä suhdettaan hevoseen. Tätä ajatusmallia näkee myös esim. ratsastustunneilla. Tunti on tylsä ja joutava jos ei esim. laukata. Saati jos on käyntityöskentelyä koko tunti, hirveä haloo.

    Toki onhan se helpompi aina rähjätä ja nalkuttaa hevoselle kuin ottaisi pienen syventävän jakson siihen käsittelyyn ja opettaisi miten kuljetaan taluttaessa, miten seisotaan selkäännousussa, haavan lehden liikahdus ei välttämättä tarkoita sapelihammastiikerin hyökkäystä jne.

    Ongelmat johtuvat yleensä siitä, kun ruohonjuuri tasolta yritetään kiivetä puuhun perse edellä. Monesti silloin myös komeasti tipahtaa takaisin maan pinnalle ennemmin tai myöhemmin. Sitten mietitään, että josko hevosen vaihto auttaisi. Fiksu lähtee uudelleen muttei perse edellä ja hevosen vaihtaja ei muuta itsessään mitään ja jälleen putoaa komeasti tanner tömisten maan kamaralle. Toiset oppii kerrasta, toiset ei varmaan ikinä, suurin osa joidenkin kertojen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Nykypäivänä se ratsastus tuntuu olevan kova sana.
      Muut asiat jäävät unholaan eikä ymmärretä että hevoshomma ei ole pelkkää ratsastusta sekä ruusuilla tanssimista.

      Poista
  10. Olen kyllä kuullut mitä ihmeellisimpiä selityksiä hevosenomistajalta. Yksi hieno kouluhevonen pelkää kuollakseen valkoisia hevosia, se ei osaa mennä puomeja. Yksi täti ihminen kertoi nuoren hevosensa olevan ääniherkkä, mitenkään kyseessä ei tietenkään ollut vain tottumaton nuori hevonen. Kaverini hevonen ei mene traileriin ja hevonen on ihan ääri paska, sen kanssahan ei voisi asiaa harjoitella... Nykyaikana tuntuu, että ihmisillä ei ole minkäänlaista maalaisjärkeä ja se aiheuttaa ihan järkyttävää suuttumusta minulle :b Hevosilta ei uskalleta vaatia mitään ja ne ei tiedä paikkaansa, jolloin asiat muuttuvat hankaliksi...

    VastaaPoista
  11. Kerrankin löydän asiaa joka pitää paikkansa. Erinomainen teksti!! Minulla herää kysymys: Missä on talleilta tallitytöt oppimassa hevosista? Kotona selaamassa internettiä ja haikailemassa omasta hevosesta? Aikaisemmin oltiin onnellisia jos saatiin siivota pilttuu. Tämä myös syy miksi etsitty maalaisjärki katoaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämäkin osittain totta, ei tietenkään voi jokaisen kohdalle yleistää.

      Poista
  12. Onneksi itsellä kävi tuuri kun ostin 3 vuotta sitten 4 vuotiaan, vain satulaan laitetun pojanklopin. Hyvää saa kun itse tekee, varsinkin kun hevosen pää on täyttä kultaa :) tän kanssa voi tehdä ihan mitä vaan! Treenata tavoitteellisesti, kilpailla, hypätä, maastoilla, mennä ilman satulaa, uittaa, käydä pitkillä lenkeillä taluttaen ja ihan vaan hengailla. Eikä tätä myöskään ihan helposti saa niin kovin pelästytettyä että se paikalta poistuisi!
    Itse suosittelen oikeasti nuoren hevosen ostamista! Niille ei ole kukaan ehtinyt tehdä asioista ongelmia :)
    henunelamaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  13. Et tarvitsisi Kekkoselle vuokraajaa...?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyselyt sähköpostiin ak.galleria.fi@gmail.com.

      Poista