25.10.2014

Mitä on klippaaminen ?

Loimiklippaus
Mitä tarkoittaa klippaaminen ? Klippaaminen tarkoittaa suomennettuna hevosen karvapeitteen pois ajelua. Klippaamisesta ollaan montaa eri mieltä. Osa on klippauksen puolella ja osa vastaan. Tämä julkaisu sisältää omia kokemuksiani, toki jokainen tekee asiat omalla tyylillään.
 
Miksi klipataan ? Klippaaminen helpottaa varsinkin talvisin hikoilevan hevosen kuivatusta. Klipattu hevonen on myös helppo pitää puhtaana ja siistinä. Joissain tapauksissa vanhemmilla hevosilla saattaa olla hankaluuksia tiputtaa talvikarvaa, jolloin klippauksia saattaa nähdä myös kesäisin. Klippauksen miinuspuolena voisi sanoa loimituksen. Klipattu hevonen tarvitsee kunnon loimituksen tallissa sekä tarhailuaikana. Loimitus pitää valita huolella  ja sään mukaisesti, loimia saattaa siis tarvita useita eri vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja pitää siis löytyä esimerkiksi -5 kuin -30 asteen pakkasille. Pihatossa asuvaa hevosta en itse lähtisi klippaamaan heti ensimmäisenä.


Klippausmalleja löytyy paljon, malli kannattaa miettiä tarkkaan hevoskohtaisesti. Jollekin riittää pelkkä etuosan klippaaminen kun toinen valitsee koko klippauksen. Yleisimpiä malleja taitaa olla hunter ja loimiklippaus. Hunter mallissa karvat jätetään ajamatta jaloista, päästä sekä satulankohdalta. Loimi klippauksessa hevoselle jätetään loimen mallisesti karvat kylkiin ja selkään. Itse käytän paljon loimi sekä hunter klippausta.

Heikki hevosen kohdalla aloitin klippauksen aina pikkuhiljaa, koska klippaaminen toi hevoseen myös  lisäenergiaa. Yllä kuva lievästä luotiviiva klippauksesta jonka muutin myöhemmin loimiklippaukseksi.


Klippauskoneita eli karvaleikkureita on laaja valikoima kalliimmista ammattikoneista huokeampiin trimmereihin. Kone kannattaa valita käytön mukaan, haluaako ajella vain pientä osaa satunnaisesti, jolloin käyttöön riittää ehkä pienempi edullisempi vaihtoehto vai haluaako koneen vaativampaan aktiivikäyttöön. Yleisesti isommilla, leveä teräisillä koneilla on helppo ajaa hevosen laajemmat osat esimerkiksi runko. Hankalia kohtia klippaamisessa on usein kainalot, pää sekä jalat, näihin kohtiin soveltuu usein pienempi trimmeri. Iso, leveä teräinen kone saattaa tehdä kainaloissa helposti haavaumia. Klippauskonetta hankkiessa kannattaa miettiä haluaako akulla toimivan vai johdollisen mallin, mihin tarkoitukseen kone tulee sekä koneen käyntiääni. Karvaleikkureiden äänissä on valtavia eroja ja osa hevosista myös saattaa vieroksua ääntä.

Itse käytän klippaamisessa delavalin hcp65 hevosklipperiä sekä moser rex1230 mallin trimmeriä. Delavalin isolla koneella ajan isommat osat ja moseria käytän siistimiseen sekä pään/jalkojen ajeluun.

Delaval Hcp65
 
Onko hevonen ensikertalainen klippaamisessa? Hevonen kannattaa totuttaa rauhassa ja ajan kanssa koneen ääneen, jotkut hevoset sietävät klippaamista hyvin ja osa voi tarvita esimerkiksi huulipuristimen tai eläinlääkärin antamaan rauhoittavaa ! Jokainen hevonen reagoi omalla tavallaan, joten ole varovainen ja pyydä ensimmäiselle kerralle apua. Klippaus ajankohta kannattaa myös miettiä huolella, mitä enemmän talvikarvan kasvatus on kesken sen useammin klippaat.

Omien hevosten kanssa Kekkonen on tähän asti kaikista helpoin klipattava, tämä ruuna ei pahemmin korviaan lotkauta. Muiden hevosten kanssa olen käyttänyt apuna ravihevosten korvatulppia sekä vaimentavaa korvahuppua.
 
Moser rex1230
 
Ennen klippaamisen aloittamista valitse tilava paikka ja varaa aikaa reilusti. Klippaus voi vaatia aikaa enemmän kuin osaa kuvitella. Esimerkiksi itselläni menee Kekkosen pika klippaamiseenkin vähintään pari tuntia. 

Pesukarsina ei ole välttämättä paras vaihtoehto, koska viemäri voi helposti tukkeutua karvoista sekä vesipiste ja sähkö eivät ole hyvä yhdistelmä. Huolehdi, että hevosen karva on kuiva, märkää hevosta ei kannata klipata. Hevonen kannattaa myös harjata huolellisesti ennen karvojen ajamista, leikkausjäljestä tulee paljon siistimpää sekä kaikki ylimääräinen hiekka ja lika kuluttaa koneen teriä. Suunnittele klippausmalli ja rajat ennen aloittamista, se nopeuttaa työtä. Rajojen suunnitteluun voi käyttää apuna esimerkiksi liitua. Ennen aloittamista muista myös öljytä kone ohjekirjan mukaisesti ja pyörittä konetta hetki käynnissä.
 
 


Jos koneesi on johdollinen malli, varo johdon joutumista hevosen jalkoihin. Itse pidän johtoa klippaustilan seinustalle kevyesti kiinnitettynä ja loppua omalla olkapäälläni.

Hevosta klipatessa pidä kone kevyesti ihoa vasten. Itse pyrin tekemään pitkiä, tasaisia "vetoja", koska jälki on usein siistimpää eikä karvaan jää niin paljoa rantuja. Karvat ajellaan aina vastakarvaan ! Harjoitus tekee mestarin..
 
 

1 kommentti: